[BARMARKET.pl - artykuły barmańskie]
ml
oz
cl
J
ł.b.
ł.
Ł.d.
Ł.
D
Splash
Squirt
Krzysztof Wosk [ Lexx ]
autor serwisu www.bartender.pl

Użytkownik, Gość
.   

Rozmowa Kwalifikacyjna i.... zagadka :)
(1 odwiedzin) (1) Gość
Go to bottomStrona: 1
TYTUŁ: Rozmowa Kwalifikacyjna i.... zagadka :)

Rozmowa Kwalifikacyjna i.... zagadka :) %czasu% temu Ocena: 0  
Witam serdecznie

Temat zakładam prosząc o odpowiedź i interpretację sytuacji doświadczone koleżanki i doświadczonych kolegów

Mianowicie jestem świeżo po rozmowie kwalifikacyjnej, gdzie padło jedno pytanie, które absolutnie mnie zaskoczyło.

Mój potencjalny pracodawca zapytał mnie "jak robi się koktajl French Kiss?". Szczerze mówiąc miałem pustkę w głowie niemniej jednak sięgnąłem pamięcią do klubu gdzie pracowałem rok temu i gdzie faktycznie podałem raz czy dwa takiego drinka.

Moja odpowiedź brzmiała: "Jeżeli dobrze kojarzę, to koktajl French Kiss jest kompilacją dwóch rodzajów vermoutha. Były to bodajże..."

Tutaj nie zdążyłem dokończyć gdy rozmówca zapytał:

"I jak on wygląda? Taki czerwono - biały tak?"

Coś mi zabrzęczało, że absolutnie nie. Odpowiedziałem więc

"French Kiss? Nie.. Nie! Z tego, co pamiętam, to jest to drink klarowny, przezroczysty."

Mój rozmówca zrobił minę, której nie jestem w stanie opisać i powiedział "acha".
Po całej rozmowie zostałem poinformowany, że dostanę dziś wieczorem telefon i umówimy się na dzień próbny.

Mnie jednak zastanawia to, czy podałem odpowiednią recepturę? Czy dobrze zapamiętałem drinka?

Czym prędzej otworzyłem "Vademecum" Nowickiego, gdzie ani słowa o French Kiss nie ma Zapytałem więc google.
Pierwsza reakcja - przerażenie, gdyż zastałem recepturę:

"1 oz vodka
1 oz raspberry liqueur
1/2 oz Grand Marnier® orange liqueur
1 oz whipping cream"

W takim razie pasuje barwa do tej, o którą szanowny Pan zapytał i oznacza to, że kompletnie się pomyliłem.

Na kolejnej stronie jednak zastałem to:

"The French Kiss is a bit of an odd drink, but it's still an interesting little cocktail to have in one's repertoire. Basically nothing more than two kinds of vermouth and a simple garnish, the French Kiss is an elegant cocktail that anyone with a decently-stocked bar can make."

oraz zdjęcie do tego:

Pytanie więc do was - czy dobrze odpowiedziałem na pytanie w czasie rozmowy kwalifikacyjnej?
GambiT (User)
Senior Boarder
graphgraph
Użytkownicy Offline Profil użytkownika
Aby odpisać - zaloguj się.

Re:Rozmowa Kwalifikacyjna i.... zagadka :) %czasu% temu Ocena: 6  
gdyby rozmowe przeprowadzala dziewczyna moglbym jej ten "French Kiss" pokazac/zrobic na miejscu

a przy okazji oddzwonili?
Kudlaty (User)
Gold Boarder
graph

Re:Rozmowa Kwalifikacyjna i.... zagadka :) %czasu% temu Ocena: 0  
Hej Kudłaty, miałem nadzieję, że tu zaglądniesz

Nie, Pan nie oddzwonił. Za to ja zadzwoniłem z zapytaniem, czy mam czekać na telefon, czy iść na inną rozmowę. W odpowiedzi usłyszałem przeprosiny i wyjaśnienie braku telefonu spowodowanego opóźnieniami i innymi sprawami które zabrały trochę czasu.

Powiedziałem, że rozumiem, a Pan obiecał zadzwonić wczoraj wieczorem już na 100%. Nadal jednak nic i nawet nie bardzo chce mi się tam jeszcze dzwonić.

Tak czy inaczej - co z tym drinkiem?
GambiT (User)
Senior Boarder
graphgraph

Re:Rozmowa Kwalifikacyjna i.... zagadka :) %czasu% temu Ocena: 0  
Przepis wg. diffordsguide, wychodzi na to że jest biały lub biało czerwony

FRENCH KISS #1
1 shot Ketel One vodka
¾ shot Pernod anis
2 shots Freshly squeezed orange juice