[BARMARKET.pl - artykuły barmańskie]
ml
oz
cl
J
ł.b.
ł.
Ł.d.
Ł.
D
Splash
Squirt
Krzysztof Wosk [ Lexx ]
autor serwisu www.bartender.pl

[Syrop barmański 1883 de Philbert Routin o smaku kawy ]
Użytkownik, Gość
.   

Licencjacka, temat
(1 odwiedzin) (1) Gość
Go to bottomStrona: 1
TYTUŁ: Licencjacka, temat

Licencjacka, temat %czasu% temu Ocena: 0  
Witajcie,

temat to na razie historia barmaństwa i zastanawiam się jaki mógłbym poruszyć problem lub jakie zagadnienie zanalizować.

Moje tagi do pracy: historia, rozwój, sylwetki słynnych barmanów (J.Thomas), miksologia, stowarzyszenia barmanów,konkursy, zarys historii napojów alkoholowych, typy barów, miejsce barmana w gastronomii, flair, kim jest barman, barman dziś a kiedyś, porównanie barów z różnych rejonów świata.

Macie jakieś pomysły? Proszę o jakieś wskazówki i propozycje.
bacu (User)
Fresh Boarder
graphgraph
Użytkownicy Offline Profil użytkownika
Aby odpisać - zaloguj się.

Re:Licencjacka, temat %czasu% temu Ocena: 1  
gratulacje pomyslu. Sam kiedys napisalem licencjata na temat "Rola i organizacja baru w wybranych zakladach gastronomicznych". Licencjat pisalo sie z przyjemnoscia musze przyznac, mozesz pociagnac wiecej watkow
Qunik (User)
Junior Boarder
graphgraph

Re:Licencjacka, temat %czasu% temu Ocena: 6  
jak dla mnie to sie lapiesz za ogromny (a przynajmniej wielki) objetosciowo temat.
Powodzenia i chetnie sie zapoznam z efektem koncowym
Pozdrawiam
Kudlaty (User)
Gold Boarder
graph

Re:Licencjacka, temat %czasu% temu Ocena: 0  
temat naprawde obszerny. mozna by duuuzo napisac. powiedz mi gdzie juz jestes a Ci pomoge. wylatuje do barcelony w niedziele ale do tego czasu dam Ci obraz mojej wizji na temat
LukeIBZ (User)
Senior Boarder
graphgraph

Dzięki za zainteresowanie.

Szczerze to jestem na etapie sprecyzowania tematu.
Myślałem nad pracą porównawczą.
Sylwetka Jerrego Thomasa a współczesny barman.

W pracy mógłbym napisać o początkach barmaństwa, przedstawić osobę J.T. czym przeszedł do historii, dlaczego uważany jest za "barmana wszechczasów". Następnie opisałbym sylwetkę dzisiejszego bartandera, jednych z najlepszych.
Nie ominąłbym sztuki flair i jej początków związanych z J.T.
bacu (User)
Fresh Boarder
graphgraph

noi nie zdazylem, za pol h wyjezdzam na lotnisko.

jak chcesz pisac o PJThomasie to muszisz przeczytac Imbibe, autorstwa historyka cocktailowego D wondricha. centralnie o zyciu PJT.

Ja to myslalem zebys napisal historie alkoholi od poczatku, typu, Dunscy traderzy -> destylacja do Francji -> Cognac.
hiszpanie -> caraiby > rum
holendrzy - > geniver > gin w Londynie.
bourbun > prohibicja > moonshine, speakeasies
a potem zrobic porownanie barman klasyczny a wspolczesny > ewolucja

historia slynnych barow, savoy, ritz, ten w singapurze, Roosvelt, itfd
sorry ale pisze to na ultra szybko,
napisze cos w samolocie moze i jak bede mial neta to przekopiuje

przepraszam
LukeIBZ (User)
Senior Boarder
graphgraph

Re:Licencjacka, temat %czasu% temu Ocena: 4  
Witam
Kawałek czasu już nie pisałem ale pomimo późnej/wczesnej pory dorzucę swoje trzy grosidła Jeśli przyjacielu chciałbyś pisać o historii barmaństwa uważam, że postępujesz źle. Dlaczego? Powiem to samo co Kudlaty - temat zbyt obszerny. I to Bardzo. Sam tworzę licencjat o amerykańskiej whiskey z podziałem na historię, proces produkcji, najsłynniejszych gorzelników oraz na obecne destylarnie oraz ich asortyment. I już teraz wiem, że jest to olbrzymia praca. A pamiętam jak promotorka podsuwała pomysł aby pisać w ogóle o wszystkich rodzajach whisky/whiskey. Wiem, ze nie ma siły abym potrafił ogarnąć wnikliwie temat w jednej tylko publikacji. Co do twojej pracy - zrób jak radzi Ci LukelBZ - skup się na jakimś konkretnym aspekcie lub alkoholu. Na podstawie tego będziesz mógł opisać i historię barmaństwa - da się to fajnie wpleść niemal pod każdy temat. Co do pomocy jeśli chodzi o polskojęzyczną literaturę to polecam te pozycje:
1 - www.bookmaster.pl/ksiazka/373879.xhtml bardzo dobra książka Domeine'a, chyba gość lubuje się w monumentalnych knigach
2 - www.bookmaster.pl/ksiazka/341549.xhtml z przymróżeniem oka ale i rozbrajającą szczerością o alkoholu w ogóle - i o zwyczajach i o miejscach
Inne pozycje to już odnoszące się do poszczególnych gatunków alkoholi. Wybór pozostawiam jednak Tobie - pamiętaj jednak, że tworzysz tę pracę z myślą o sobie a nie o promotorze. On najprawdopodobniej nie ma zielonego pojęcia o Twoim temacie. Więc pisz prace tak aby tobie sprawiało to radość a nie żeby się męczyć. A pisanie na temat zbyt rozległy męczarnią będzie na pewno.
Pozdrawiam i życzę sukcesów. No i oczywiście pisze się na przeczytanie finalnego dzieła
kaktus23 (User)
Junior Boarder
graphgraph

To nie jest do końca jak myślicie. Właśnie zależy mi na zamknięciu się w jakimś węższym zakresie. Tak jak już wcześniej pisałem myślę o przestawieniu w formie porównania konfrontacji pioniera barmaństwa do współczesnego barmana stosującego flair czy korzystający z innych dobrodziejstw.

Swiat alkoholi ma przynieść niebawem kurier , natomiast zainteresowała mnie pozycja zaproponowana przez LukeIBZ D Wodricha "Imbibe!". Teraz zastanawiam się czy ograniczyć się do tej książki czy skorzystać też z podręcznika samego Jerriego Thomasa.

bardzo cenię sobie Wasze wskazówki.

Rozwińcie mi szerzej pomysł z historią barmaństwa na podstawie jakiegoś alkoholu.

dzięki i liczę na dalszą pomoc

*pracą na bank się pochwalę
bacu (User)
Fresh Boarder
graphgraph

Re:Licencjacka, temat %czasu% temu Ocena: 6  
skupienie sie na jakims konkretnym alkoholu troche minie sie z tematem jaki sobie wymysliles. owszem da sie pod to podciagnac jakies aspekty barmanstwa (koktajlotworstwa) - tyle ze troche tak przy okazji a nie szczerze i tematem w twarz. poza tym musialbys sie skupic na brandy lub ginie/geneverze gdyz te alkohole sa niechybnie zwiazane z historia barmanstwa i na nich budowane bylo wiekszosc przepisow. whisky i rumy uzyskaly renome nieco pozniej a wodka nawet znacznie pozniej.

co do Profesora Thomasa to w swojej ksiazkach nie jest on za bardzo wylewny wiec zbieranie informacji tylko w oparciu o nie wystraszyloby niejednego historyka koktajli, wiec... radze byc ostrozny. "Imbibe!..." to prawdziwy skarb jezeli chodzi o postac samego Jerrego i jego koktajle.
pozdrawiam i obiecuje dac znac jak mi cos nowego wpadnie do glowy.
Kudlaty (User)
Gold Boarder
graph

Hej chciałem odświeżyć mój temat.

A przy okazji podzielić się tym co znalazłem w sieci.
Mianowicie Bartender's Guide Jerrego Thomasa on line.
Wersja legalna bowiem prawa autorskie już dawno wygasły.

books.google.com/books?id=QDUEAAAAYAAJ&a...e&q=&f=false

oryginał z 1862r
bacu (User)
Fresh Boarder
graphgraph

Go to topStrona: 1